Моят портокалов шифон кейк

Аника ВойтАника Войт
Готвач
163
679
474
266
03/03/2020
"Портокалов шифон кейк, с който следобедите са по-хубави и вкусни "
Приготвяне45 мин.
Готвене45 мин.
Общо90 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 395
  • Преглеждания за месеца54
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • яйца - 6 бр.
  • захар - 250 г фина
  • портокалов сок - 200 мл прясно изцеден
  • портокалова кора - от 1 портокал
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • олио - 120 мл
  • брашно - 300 г
  • шоколад - 100 г
  • ванилия - 2 бр. пакетче
  • сол - щипка
  • За поръсване и намазване
  • заквасена сметана
  • орехи - нарязани на ситно
  • портокалови корички - нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да се получи хубав пухкав и пандишпанов шифон кейк, трябва всички продукти да бъдат на стайна температура. Затова не забравяйте да изкарате яйцата от хладилника няколко часа, преди да започнете да приготвяте рецепта.

В две купи се отделят белтъците и жълъците.

С половината захар разбийте на сняг белтъците с щипка сол.

Другата половина от захарта прибавете при жълъците и разбийте на пухкава пяна. В тази смес добавете прецедения портокалов фреш, ванилията и настърганата кора от един портокал.

Поетапно на тънка струйка добавете и олиото. Разбъркайте на лека степен на мисера или на ръка с телена бъркалка.

Брашното с бакпулвера пресейте и прибавете към сместа. Бъркайте до пълното му поемане от течността.

Ред е да прибавим и белтъците. С дървена или силиконова лъжица, загебете от тях и по малко прибавете към сместа. Бъркайте леко, за да не спадне обема им.

На финала сложете и начупения на парченца шоколад.

Портокаловия кейк се пече в кексова форма. Предварително я намаслете с олио и поръсете леко с брашно. Изтупайте я добре и изсипете сместа в нея.

Печете кекса в предварително загрят фурна на 170 градуса за около 45 мин минути. Може да проверявайте дали е готов с помощта на дървена клечка. Но не отваряте вратичката на фурната първите 15 мин. Правило, което ще ви предпази от провал при бухването на кейка.

Щом е готов и поизстинал го намажете със заквасената сметана, поръсете с портокалови корички и орехчета.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар