Моят разкошен чийзкейк с тиква

09/03/2020
"Разкош в чиния, който сме нарекли чийзкейк с тиква "
Приготвяне20 мин.
Готвене5 мин.
Общо25 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
25 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 954
  • Преглеждания за месеца239
  • Преглеждания за седмицата42
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена25

Необходими Съставки

  • тиквено пюре - 400 г
  • крема сирене - 300 г Тип Филаделфия
  • прясно мляко - 350 мл
  • захар - 120 г
  • желатин - 4 листа (около 8 г)
  • портокалова кора - 1 с.л. фино настъргана (по желание)
  • канела - 1 щипка (по желание)
  • черен шоколад за украса
  • Блат
  • бисквитки орео - 180 - 200 г
  • масло - около 70 г разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Заемете се първо с блата за вкусния тиквения сладкиш. Пуснете бисквитките да се смелят в блендер и смесете с маслото, като слагате от него по малко, докато трохите се навлажнят достатъчно. Това е необходимо, защото самият крем, с който са слепени също придава известна влажност и не трябва да се прекалява с маслото.

2. Сипете бисквитената смес в тавичка с откопчаващо се дъно, застлана с хартия за печене. Притискайте с обратната страна на лъжица, докато блатът стане гладък и стегнат. Оставете в хладилник, докато приготвите сместа за чийзкейка.

3. Загрейте млякото със захарта на умерен огън, без да позволявате да завира. Когато захарта е стопена, сложете крема сиренето и хубаво разбийте. Накрая добавете тиквеното пюре и разбъркайте. Ако тиквата е много сладка, захарта може да се намали.

4. Дръпнете от огъня и ако желаете, допълнителни аромати си сложете фино настъргана портокалова кора или малко канела. Имайте предвид, че особено портокаловата кора ще промени много вкуса на чийзкейка с тиква.

5. Хидратирайте желатина в студена вода и го сипете при всичко останало, разбърквайки много добре. Чийзсместа трябва да е гореща, за да се разтопи желатинът, но не е хубаво да е вряла, защото би неутрализирала желиращите му свойства.

6. По желание си разтопете малко черен шоколад и намажете бисквитения блат, за да образува тънък предпазен слой и да го запази хрупкав. Когато се втвърди сипете чийзсместа - вече изстинала, но все още течна.

7. Покрийте тортата с тиква със стреч фолио и приберете в хладилник да стегне, най-добре за 1 нощ.

8. Преди да откопчаете формата, прокарайте по стените навлажнен нож.

Украсете разкошния чийзкейк с тиква със едри стърготини черен шоколад и поднесете.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Ковачева
!!Препоръка- За грамовете желатин, който трябва да сложите, за по- сигурно се съобразете с указанията на пакетчето на този, който използвате и вижте препоръките на производителя за грамовете подходящи за това количество смес.
1
0