Вит тутманик със сирене и кашкавал

09/03/2020
"Нашият перфектен вит тутманик е готов, вие докъде сте "
Приготвяне12 мин.
Готвене35 мин.
Общо47 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 370
  • Преглеждания за месеца2369
  • Преглеждания за седмицата907
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. За този вкусен ретро тутманик маята се разтваря със захарта в леко затопленото прясно мляко. Оставя се да шупне.

2. Брашното се пресява в купа, смесва се със солта и в средата се прави кладенче. В него се чукват яйцата, като единият жълтък се заделя за намазване накрая. Слагат се и киселото мляко и 50 г от маслото - много меко, на стайна температура.

3. Тестото се замесва за предпочитане с миксер с приставки за тесто, защото е по-меко и лепкаво, особено в началото. Добавя се по малко брашно допълнително, докато започне да се отделя от стените на купата. Меси се поне 4-5 минути.

4. С намазнени обилно ръце се изважда от купата и разстила върху плот. Аз просто го разтеглям във форма, подобна на правоъгълник, а мазнината не позволява да залепва по плота и дланите. Намазва се с останалото масло доста обилно и се поръсва с кашкавал и натрошено сирене.

5. Завива се на охлюв и поставя в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка, в която да има малко разстояние, за да бухне. Оставя се да втаса докато приготвеният тутманик удвои обема си - за около 1 час.

6. Втасалият вит тутманик със сирене и кашкавал се намазва с разбито яйце и се пече за около 35 минути във фурна загрята до 190-200 градуса.

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар