Карфиолени кюфтета на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Карфиолени кюфтета на фурна6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Карфиолени кюфтета на фурна - никой не може да остане безразличен към тях"

Необходими Продукти

  • карфиол - 500 г
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 3 стръка, листата
  • яйца - 1 бр.
  • сух хляб - 180 г пълнозърнест
  • кашкавал - 60 г настърган
  • пармезан - 60 г на прах (или друго твърдо, зряло сирене)
  • сол - 1 щипка
  • зехтин - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Карфиолът се сварява за 10 минути, отцежда се и се смила в блендер заедно с магданоза, чесъна и 100 г от сухият пълнозърнест хляб. Другите 80 грама от него също се смилат отделно преди или след това - те ще служат за овалване на вкусните зеленчукови кюфтенца накрая.

Към карфиолената смес се чуква едно голямо яйце, добавят се твърдото сирене, смляно на прах и настърганият кашкавал.

Овкусява се със малко сол и се омесва хубаво сместа за кюфтетата с карфиол.

С намазнени или навлажнени ръце се взима от сместа, оформят се топчета и се сплескват. Всяко кюфте се овалва в останалия смлян пълнозърнест хляб и се подрежда в тава, покрита с хартия за печене.

Карфиолените кюфтета се поръсват със зехтин и пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато добият златист загар- около 20 минути.

Поднасят се топли карфиолените кюфтета на фурна в компания със сос Айоли.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: