Начин на приготвяне
Карфиолът се сварява за 10 минути, отцежда се и се смила в блендер заедно с магданоза, чесъна и 100 г от сухият пълнозърнест хляб. Другите 80 грама от него също се смилат отделно преди или след това - те ще служат за овалване на вкусните зеленчукови кюфтенца накрая.
Към карфиолената смес се чуква едно голямо яйце, добавят се твърдото сирене, смляно на прах и настърганият кашкавал.
Овкусява се със малко сол и се омесва хубаво сместа за кюфтетата с карфиол.
С намазнени или навлажнени ръце се взима от сместа, оформят се топчета и се сплескват. Всяко кюфте се овалва в останалия смлян пълнозърнест хляб и се подрежда в тава, покрита с хартия за печене.
Карфиолените кюфтета се поръсват със зехтин и пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато добият златист загар- около 20 минути.
Поднасят се топли карфиолените кюфтета на фурна в компания със сос Айоли.
Добър апетит!