Начин на приготвяне
За пюрето сварете картофите в подсолена вода, обелете ги, докато са горещи и намачкайте със маслото, сметаната, сол и пипер, докато получите гладко картофено пюре.
Загрейте патешкото бутче заедно с маста, която го обвива и в която е било консервирано. Оставете да изстива, като го отделите от мазнината.
Вземете 2-3 лъжици от патешката мас и загрейте на умерен огън, мажете да добавите и малко зехтин, за да не загаря. В нея запържете нарязани на едро лук, праз и чесън с щипка сол.
Сипете брашното, бъркайте минута и налейте виното, а после и бульона. Варете на тих огън 20 минути.
Прецедете соса, за да премахнете парчетата зеленчуци - те са изпълнили своята роля, като са отдали своя аромат на соса.
Върнете течността на котлона и варете, докато се редуцира още и стане гъсто сосче.
Накъсайте патешкото бутче на малки парченца. Може и да нарежете. Загрейте фурната до 200 градуса.
Върху огнеупорни плата поставете кръгъл ринг и в него разпределете дебел пласт от картофеното пюре. Върху него сложете пласт късове патешко месо и пъхнете във фурната, за да се стопли всичко за няколко минутки.
Върху топлият тимбъл поръсете малко зехтин и от винения сос и поднесете.
Добър апетит с този страхотен Тимбъл с патешко месо и картофено пюре!
Бележка: При мен винаги остава малко от пюрето, което обичам да си похапвам допълнително.