Начин на приготвяне
Обреден хляб не се прави всеки ден. Той се различава от това, че има символи. Ето и как да си направите Обреден никулденски кравай:
В топла вода се натрошава маята с лъжица захар и 2 с.л. брашно. Оставя се за 10 минути да се покрие с мехурчета и сипваме в средата на смесено пълнозърнесто и бяло брашно. Добавя се топло прясно мляко с разбита в него сол и олио.
Прибавя се и яйцето, като се отделя жълтък за намазване, смесен с 3 с.л. прясно мляко. Замесва се средно меко тесто, намазва се с олио и покриваме с фолио да втаса 40-50 минути.
От тестото се отделя малко топче като ябълка, което се доомесва с още бяло брашно и от него се изрязват кръст, лодка и риба.
Останалото тесто се разточва на голяма правоъгълна кора, висока 1 педя и дълга 3 педи. Намазва се с олио, от едната страна се нарязва на ленти по 1-2 см и се навива на руло.
В тава с диаметър 26 см, намазана с олио се поставя тестото, като голям кравай, двата края се прищипват, в средата поставяме намазана с олио чашка за крем карамел. Оставя се на топло да втаса за още 20-30 минути да напълни тавата.
Намазва се с четка с разбит жълтък с прясно мляко. Залепват се изрязаните форми и поръсваме семена обредната питка. Печем в загрята фурна на 170 градуса до златисто, около 30 минути и изваждаме.
Покрива се кърпа за 10 минути, после се поднася с шарена солчица! Бъдете здрави!