Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Никулденски кравай - питка

Никулденски кравай - питка

Никулденски кравай - питка
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Никулденски кравай - питка за здраве и благодат"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл топло
  • топла вода - 100 мл
  • мая - 20 г
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • брашно - до меко тесто
  • брашно пълнозрънесто - 1 ч.ч.
  • семена - за поръсване
  • яйца - 1 бр. без 1 жълтък
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обреден хляб не се прави всеки ден. Той се различава от това, че има символи. Ето и как да си направите Обреден никулденски кравай:

В топла вода се натрошава маята с лъжица захар и 2 с.л. брашно. Оставя се за 10 минути да се покрие с мехурчета и сипваме в средата на смесено пълнозърнесто и бяло брашно. Добавя се топло прясно мляко с разбита в него сол и олио.

Прибавя се и яйцето, като се отделя жълтък за намазване, смесен с 3 с.л. прясно мляко. Замесва се средно меко тесто, намазва се с олио и покриваме с фолио да втаса 40-50 минути.

От тестото се отделя малко топче като ябълка, което се доомесва с още бяло брашно и от него се изрязват кръст, лодка и риба.

Останалото тесто се разточва на голяма правоъгълна кора, висока 1 педя и дълга 3 педи. Намазва се с олио, от едната страна се нарязва на ленти по 1-2 см и се навива на руло.

В тава с диаметър 26 см, намазана с олио се поставя тестото, като голям кравай, двата края се прищипват, в средата поставяме намазана с олио чашка за крем карамел. Оставя се на топло да втаса за още 20-30 минути да напълни тавата.

Намазва се с четка с разбит жълтък с прясно мляко. Залепват се изрязаните форми и поръсваме семена обредната питка. Печем в загрята фурна на 170 градуса до златисто, около 30 минути и изваждаме.

Покрива се кърпа за 10 минути, после се поднася с шарена солчица! Бъдете здрави!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: