Начин на приготвяне
Млякото се затопля леко и в него се разтваря маята с малко захар и брашно. Оставя се да шупне.
През това време брашното се пресява два пъти.
Прави се кладенче в него и се добавят разбитите яйца, олиото, маста, захарта ванилията и маята.
Важно е захарта да е точен грамаж. Замесва се меко тесто за козунак. Оставя се да почине 15 мин и се разрязва на три топки.
Всяка топка се разточва на елипса, маже се с течен шоколад и се навива на фитил.
Трите фитила се оплитат на плитка, плетеният козунак се слага в намазана с масло тавичка и така приготвеният козунак с шоколад се оставя на топло да втаса.
Пухкавият козунак с шоколад се маже се с жълтък, поръсва се с захар и се пече на 160°C около 45 мин.
Вместо шоколад може да използвате локум, стафиди, мармалад или друга плънка по ваше желание.
Коментари
го пробвам!