Начин на приготвяне
Нарежете главата лук и моркова на кубчета както и чушки - на тънки ленти.
Сложете зехтина (или олиото) в дълбок тиган и сложете лука да се запържи, а след това и зеленчуците. Оставете ги да се задушават между 5 и 10 Мин.
Нарежете скилидките чесън на ситно или ако е вече пресован - го добавете в тигана заедно с 1 ч.л. от куркумата. Разбъркайте добре и оставете куркумата да се пържи за минутка.
Месото, нарязано на кубчета, се изсипва в тигана, а върху него се поръсват черният и червеният пипер. Объркайте го добре с останалите съставки и го оставете да се готви за 10 мин.
Сложете накиснатия ориз, солта и останалата част от куркумата и разбъркайте добре.
Запържете го в продължение на пет минути (да стане прозрачен) и добавете водата, след което и кокосовото мляко. Оставете го да се вари на слаб огън с капак.
Апетитното ризото е готово, когато оризът е сварен, но понеже всеки ориз е различен, би отнело различно време за неговото приготвяне. На мен ми отне около 20-25 Мин.
Нарежете салама Чоризо на лентички или форма по ваш избор и малко преди оризът да стане готов, го добавете към ястието.
Накрая сложете и двете лъжици лимонов сок и ястието ви е готово!
Жълтото ризото с Чоризо и пилешко месо може да бъде приготвено и с друг вид салам и поднесено с пармезан или друго сирене.