Начин на приготвяне
Бобът се накисва за 3 часа в студена вода, след което се изплаква, залива се със студена вода и се слага на котлона да заври.
След завирането водата се изсипва и се налива нова студена вода.
Процедурата се повтаря, като се сменя водата след кипване три пъти.
На четвъртата вода се слага олиото, като след завиране се слага содата.
Оставя боб яхнията да ври на тих огън.
Прибавят се нарязаните на дребно морков, целината, лук и червените чушки.
Варенето продължава до полуомекване на зеленчуците, след което се прибавят настърганите домати, червеният пипер и размитото във вода брашно и дребно нарязаният джоджен.
Посолява се нашенската яхния и се досварява.
Отстранява се от огъня и яхнията от боб без запръжка се поръсва с дребно нарязания магданоз.