Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Яхния»Яхния от боб без запръжка

Яхния от боб без запръжка

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Яхния от боб без запръжка
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
19/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • боб - 2 2/3 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • моркови - 1 бр. голям
  • целина - 3 бр. парчета
  • червени чушки - 2 бр.
  • лук - 1 бр. голяма глава
  • домати - 2 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • джоджен - 6 стръка
  • магданоз - 1/3 връзка
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва за 3 часа в студена вода, след което се изплаква, залива се със студена вода и се слага на котлона да заври.

След завирането водата се изсипва и се налива нова студена вода.

Процедурата се повтаря, като се сменя водата след кипване три пъти.

На четвъртата вода се слага олиото, като след завиране се слага содата.

Оставя боб яхнията да ври на тих огън.

Прибавят се нарязаните на дребно морков, целината, лук и червените чушки.

Варенето продължава до полуомекване на зеленчуците, след което се прибавят настърганите домати, червеният пипер и размитото във вода брашно и дребно нарязаният джоджен.

Посолява се нашенската яхния и се досварява.

Отстранява се от огъня и яхнията от боб без запръжка се поръсва с дребно нарязания магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: