Сос Аншоа

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114126
Сос Аншоа
Снимка: Потребител#246858
2 / 4
20/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • светъл рибен сос - 450 - 500 мл /по рецепта/
  • жълтъци - 2 бр.
  • масло - 70 г /3 - 4 с.л. неразтопено/
  • аншоа - 2 бр. филета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сосът Аншоа е светъл рибен сос, който се приготвя от три съставки: масло, жълтъци и дребната морска риба – аншоа, като в центъра на рецептата стои основен рибен сос, разбира се.

За удобство може да се приготви определено количество основен светъл рибен сос и да се съхранява на хладно, защото само неговото приготвяне отнема около час и половина-два.

Маслото се оставя на стайна температура, за да омекне.

Жълтъците се подготвят, като се отделят от белтъците.

С 1/2 литър готов /предварително приготвен/ основен светъл сос, за който има отделна рецепта, се разбиват двата жълтъка и размекнатото масло.

Филенцата от аншоа се считат за месо според наличните си белтъчини. Аншоата е нашенската българска хамсийка. Намачкват се добре. Аз използвах плътна найлонова торбичка със сух цип и начуках рибките с металния термос. Все пак нека останат парченца, които да се усещат. Примесват се към соса.

Затопля се сместа само до фазата на завиране и се дърпа от огъня, като бъркането продължава още няколко минутки. Целта е да се обработят жълтъците.

Други светли рибни сосове са Матроски сос, който се приготвя от основния светъл рибен сос с добавяне на гъби, бяло вино, масло, лимонов сок и черен пипер; също Американски сос, при който в основния сос към гъбите се прибавят ситно нарязани домати вместо виното.

Малко информация: според това как се поднасят, сосовете са групирани като топли и студени сосове. Основен студен сос е майонезеният, като в тази група са включени маринатите и плодовите сосове.

Към топлите сосове спадат месните, сметановите, млечните, сосовете от гъби, като основен топъл сос е сосът Бешамел.

Рибните сосове са от типа топли сосове.

Сосът Аншоа също не прави изключение и се поднася топъл.

И една забавна случка: Връщам се в родния си морски град и един горещ следобед сядам на теферич в едно заведение. Поръчвам си порция цаца с чаша студено бяло вино. Масичката беше близо до задната врата на кухнята и чувам готвача:

– Шефе, цацата свърши....

– А-а, те софиянци мно'о ше ти разберат цаца ли е хамсия ли е.....

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: