Начин на приготвяне
В купичка се разбива битата сметана и се оставя настрана. Разбива се заквасената сметана заедно с течния шоколад, настърганата кора, пудрата захар и нес кафето.
Написала съм ориентировъчни количества - може да опитате крема за тортата и да добавяте според собствените вкусове повече течен шоколад, захар или пък кафе.
С шпатула леко се смесват и разбъркват двата вида сметана, така че битата да не спадне, а да продължава да дава пухкавост на крема. Бананът се бели и реже на тънки колелца и се оставя в чиния настрани.
Бишкотите се потапят в сироп набързо и се редят в приготвения за тортата съд.
Аз имам домашен от вишни и затова използвам него, а и леко киселата му нотка много добре контрастира със сладкия крем. Вие може да използвате какъвто имате или намерите по магазините.
Когато наредите плътно една до друга бишкотите, така че да покрият целия първи ред, те се заливат обилно с крема.
Заглажда се и върху него се редят резенчетата банан. Тази процедура се повтаря, докато свършат бишкотите като е хубаво да прецените и да оставите толкова крем, че да ви стигне и отгоре тортата да завърши със слой крем.
Прибирате готовата бишкотена торта за няколко часа в хладилник, след което довършвате с декорации по избор.
Моя финален слой е направен от черен шоколад и течна сметана.
На водна баня разтапям около 200 г черен шоколад и го разбърквам хубаво с течна сметана, докато сместа стане напълно хомогенна.
Тортата се залива отгоре, а след като изстине и този последен слой, е готова за хапване. Декорацията е от вас.
Аз лично приготвям бишкотената торта с нес кафе от вечерта, а на сутринта правя шоколадовата заливка.