Начин на приготвяне
В тенджера със студена вода и лъжица сол се сваряват пилешките сърца. Те обаче трябва да се подготвят преди това, като се срежат по дължина или направо да се разделят на половинки по дължина.
Това се прави, за да се извлече застоялата в камерите на сърцата кръв. Снимка показва чистите половинки /защото аз предпочетох да ги разделя/, а друг няколко сърца, които пуснах цели в тенджерата и разрязах впоследствие.
Оставят се да врат 20 минути и през това време се нарязват почистеният лук и скилидките чесън; измива се два пъти оризът.
Включва се фурната да се затопли до 220 градуса с вентилатор.
Всичко се разпределя в приготвената с олио тава за печенето. Измитите гъби се нарязват на жулиени и се добавят.
Пилешките сърца се изваждат с решетъчна лъжица и също се разпределят равномерно при лука, чесъна, гъбите и ориза. Бульонът от варенето се прецежда и се налива в тавата внимателно, като се спазва съотношение 1:3 /една част ориз, три части бульон/.
Може да се измери предварително водата за варене, за да не остава после бульон и да се хвърля. Достатъчно е количество от 1.600 -1.800 л.
За този ориз на фурна не се слага повече сол в тавата, а се подправя с джоджен, който е чудесен за карантия. Може да се добави лъжица готова подправка за ориз.
Пече се 25 минути. Ръси се млян черен пипер.