Ориз Калдосо с миди Сен Жак

24/03/2020
Приготвяне15 мин.
Готвене30 мин.
Общо45 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо73
  • Преглеждания за месеца72
  • Преглеждания за седмицата72
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Класическият испански ориз Калдосо (arroz caldoso) е ястие, което може да се определи като малко по-гъста супа или ориз с бульон.

За направата на този ориз с миди е важно да се използва сорт кръглозърнест ориз, който има способността да поема повече количество течност, като запазва ядрото си цяло, без да набъбва прекалено, и поема всичката чорбичка от ястието. Идеалният сорт за целта е Бомба.

Мидите Сен Жак аз използвах с черупки, пресни. В краен случай може да замените със замразени, почистени от черупките. При това положение - оставете ги да размръзнат.

Ако изберете моя вариант с пресните, отворете ги и оставете прикрепената мида само за едната половина от черупката.

Накълцайте лука, чесъна, чушката и магданоза и ги запържете за 4-5 минути в зехтина.

Сложете добре измитите и почистени миди и големите скариди или лангустини, гответе под капак 8-10 минути. Ако разполагате с по-малки скариди, ги сложете на по-късен етап. Така ще се сготвят от парата и ще отпуснат аромат на софритото от зеленчуци. Огънят не трябва да е силен, за да не загарят лукът и чушките.

Извадете мидите и скаридите, а към софритото прибавете виното. Гответе на отворен капак 1 минута и сипете доматите с червения пипер и шафрана. Бъркайте минутка и налейте бульона, който трябва да е подсолен.

Когато течността заври, сипете ориза и варете 11 минути.

През това време отделете мидите от черупките и ги сложете в ястието. Гответе още 2 минути и дръпнете от огъня. Добавете и обелените скариди.

Вкусният ориз на тиган трябва да остане ал денте, а за да омекне още малко и да улегнат вкусовете, оставете за 3-4 минути да престои преди сервиране.

В рецептата за Ориз Калдосо с миди Сен Жак е важна прецизността, защото при по-дълго изчакване бульонът ще се абсорбира и ястието ще приеме съвсем различен вид, от този, в който трябва да бъде - крехък, но резистентен на сдъвкване ориз обгърнат от ароматен бульон и разкошни миди.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Ковачева
В редактирането на рецептата е добавено, че това е ориз на тиган, което не е точно. Поне аз, пишейки тази рецепта не си спомням така да съм упоменала. Не, че не може да се сготви и на тиган, но той трябва да е доста дълбок, тип Уок. Ориз Калдосо се прави в дълбок съд!
Ако сметнете за добре може да коригирате. Благодаря.
0
0