Начин на приготвяне
В тенджера с 1 л студена вода сложете 10 с.л. царевично и 1 с.л. бяло брашно. Посолете и сложете съда на котлона на слаб до леко умерен огън.
Започнете да бъркате, докато полентата се сгъсти и свари добре. За да е добре приготвена, трябва поне 30 мин бъркане.
Намажете с олио голямо парче хартия за печене. Изсипете готовата полента и оформете правоъгълник. Старайте се да е с еднаква дебелина. Върху него наредете тънко нарязана мортадела (или друг мек салам или варена шунка).
Сложете парчета тънко нарязано топено сирене и с помощта на хартията завийте на руло.
В тиган загрейте чашка зехтин. Пуснете ситно нарязана глава лук, морков и целина. Запържете за кратко и прибавете каймата.
Полейте с чашка бяло вино. Гответе около 5 мин, след което добавете смлени домати, овкусете със сол, нарязан на ситно босилек и щипка черен пипер.
Гответе соса Болонезе, докато остане на мазнина.
Поднесете нарязани парчета руло полента, поляти с доматения сос.
Да ви е сладко!
Забележка: Доматеният сос може да бъде и без кайма.
Рулото може да се поднесе и без сос.
Коментари