Начин на приготвяне
Пресяваме брашното около 700 грама.
В него правя кладенче и вътре поставям шупналата мая - маята я поставям в топлата водичка около 150 мл с 2 лъжички брашно и 1 щипка захар - става като боза, за да се активират дрождите в нея.
Слагам киселото мляко вътре, което трябва да е на стайна температура.
Разбивате до побеляване предварително яйца и захар, с малко сол добсавям вътре в брашното.
Започвам да меся и постепенно прибавям още брашно и масло, за да стане пухкаво тестото за козунак и вкусно.
Покриваме да втаса около 1 час после оформяме малките козуначета и пак ги оставяне да втасат, за да удвоят обема си.
Намазваме вкусните козуначета с жълтък и захар и са готови за печене.