Начин на приготвяне
Пресейте брашното в дълбока купа.
Содата угасете в киселото мляко и прибавете към брашното. Добавете солта, захарта, олиото и белтъка от яйцето.
Омесете меко тесто за содена питка. Ако е лепкаво, подсушете с брашно.
В намазнена с мазнина тава разстелете равномерно приготвеното содено тесто. Намажете с разбития жълтък от яйцето и надупчете леко с вилица.
Печете в загрята фурна за около 25 -30 минути до пълна готовност.
Коричката на изпечената питка намажете с краве масло и леко напръскайте с вода, за да омекне.
Завейте с кърпа и оставете да почине за около 10 минути.
Сервирайте вкусната содена питка топла със сирене, масълце, шарена сол, мед, конфитюр или др. по Ваш вкус.
Добър апетит!