Начин на приготвяне
Здравейте, приятели!
След като прочетох класическата рецепта за пиле с ориз в сайта, реших да приготвя и детайлна такава за хората, които обичат, но никога не са го готвили.
Първо, взимаме една сурово цяло пиле и го разделяме с много остър нож на части, както следва: крилца, бутчета, бяло месо. Най-вероятно ще срещнете трудност при гръдния кош на пилето (бялото месо). Не се притеснявайте и режете смело - всичко ще отиде в една тава.
След като сме разделили пилето на порции, го слагаме в предварително загрята тенджера, пълна с вода и две лъжички сол. Улеснете готвенето си с всяка готова подправка за пиле. Готовите подправки съдържат всичко, което Ви е нужно. Слагаме и две лъжички готова подправка. Имайте предвид, че готовите подправки съдържат сол). Варим пилето до степен в която мислите, че може да го ядете просто сварено, но не и месото да се отделя от костта.
Вадим пилето в отделен съд.
Наливаме ориз в чаша по избор (за мерна единица*). Измиваме го хубаво и го оставяме настрана. От бульона отделяме настрана 3 чаши*.
В същия съд, в който сме варили пилето (вече празен), добавяме 200 г масло. Изсипваме две глави лук, шест скилидки чесън и половин морков, нарязани както ни харесва. Добавяме измития ориз и ги запържваме заедно. Не спираме да бъркаме.
След като запръжката започне да загаря по дъното, добавяме 1 ч.ч. от пилешкия бульон*. Започваме да бъркаме отново, докато ври. След като водата изчезне, изливаме сместа в тава. Бъдете сигурни, че тя е достатъчно дълбока. На снимките съм показал и моята.
Подреждаме порциите пиле отгоре и заливаме с останалите две чаши бульон*.
Печем нашето пиле с ориз във фурна предварително загрята на 220°C.
Всяко пиле и ориз се пекат различно, затова го извадете по ваша преценка, а именно когато няма бульон на повърхността и оризът е достатъчно сочен, но не и сух, а пилето няма загорели повърхности. Проверявайте периодично.
*Златната пропорция - 1x ориз + 3x вода = yummy!
Сервирам: След като съм напълнил една купичка от ориза я обръщам в чинията и добавям порциите пиле. Добавям кисело мляко и люти чушлета. Две филийки хляб и си пускаме Нетфликс за фън!
Бон Апети!