Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Ориз на фурна»Пиле с ориз за начинаещи

Пиле с ориз за начинаещи

МиховМихов
Новак
21170101
Пиле с ориз за начинаещи
Снимка: Михов
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
145 мин.
Порции
6
"Всеки начинаещ готвач може да се справи с тази задача, а именно - най-вкусното пиле с ориз"

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр.
  • ориз - 200 г
  • лук - 2 глави бял
  • чесън - 7 скилидки
  • сол - 2 ч.л.
  • моркови - 1 бр. малък
  • подправка за пиле - на вкус
  • подправки
  • масло - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Здравейте, приятели!

След като прочетох класическата рецепта за пиле с ориз в сайта, реших да приготвя и детайлна такава за хората, които обичат, но никога не са го готвили.

Първо, взимаме една сурово цяло пиле и го разделяме с много остър нож на части, както следва: крилца, бутчета, бяло месо. Най-вероятно ще срещнете трудност при гръдния кош на пилето (бялото месо). Не се притеснявайте и режете смело - всичко ще отиде в една тава.

След като сме разделили пилето на порции, го слагаме в предварително загрята тенджера, пълна с вода и две лъжички сол. Улеснете готвенето си с всяка готова подправка за пиле. Готовите подправки съдържат всичко, което Ви е нужно. Слагаме и две лъжички готова подправка. Имайте предвид, че готовите подправки съдържат сол). Варим пилето до степен в която мислите, че може да го ядете просто сварено, но не и месото да се отделя от костта.

Вадим пилето в отделен съд.

Наливаме ориз в чаша по избор (за мерна единица*). Измиваме го хубаво и го оставяме настрана. От бульона отделяме настрана 3 чаши*.

В същия съд, в който сме варили пилето (вече празен), добавяме 200 г масло. Изсипваме две глави лук, шест скилидки чесън и половин морков, нарязани както ни харесва. Добавяме измития ориз и ги запържваме заедно. Не спираме да бъркаме.

След като запръжката започне да загаря по дъното, добавяме 1 ч.ч. от пилешкия бульон*. Започваме да бъркаме отново, докато ври. След като водата изчезне, изливаме сместа в тава. Бъдете сигурни, че тя е достатъчно дълбока. На снимките съм показал и моята.

Подреждаме порциите пиле отгоре и заливаме с останалите две чаши бульон*.

Печем нашето пиле с ориз във фурна предварително загрята на 220°C.

Всяко пиле и ориз се пекат различно, затова го извадете по ваша преценка, а именно когато няма бульон на повърхността и оризът е достатъчно сочен, но не и сух, а пилето няма загорели повърхности. Проверявайте периодично.

*Златната пропорция - 1x ориз + 3x вода = yummy!

Сервирам: След като съм напълнил една купичка от ориза я обръщам в чинията и добавям порциите пиле. Добавям кисело мляко и люти чушлета. Две филийки хляб и си пускаме Нетфликс за фън!

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: