Начин на приготвяне
Пилешкото месо в рецептата е от бутчета, вие разбира се може да ползвате, каквото поискате.
Може да обезкостите месото и да направите бульон от кокалите.
Месото режем на желаните порционни парчета и овкусяваме със сол и черен пипер.
В загрят тиган запържваме леко, за да хване коричка от всички страни, и оставяме настрана, като покрием тигана с алуминиево фолио.
Ориза измиваме добре под течаща вода и също оставяме настрана.
В дълбок съд загряваме мазнина и запържваме лука за кратко, добавяме моркова и гъбите и ги задушаваме.
Добавяме и ориза, задушаваме и него за кратко и сипваме една чаена чашка или две от бульона.
Добавяме и граха и овкусяваме. Всичко това изливаме в една тавичка и добавяме останалия бульон.
Аз обикновено добавям 3 ч.ч. течност на 1 ч.ч ориз.
Месото подреждаме отгоре, поръсваме пилето с ориз с чубрица и покриваме с фолио.
Печем ориза с пилешко и зеленчуци на фурна в предварително загрята фурна на 180°C за около 30 - 40 минути, докато оризът попие течността.
Добър апетит!