Начин на приготвяне
Приготвяме барбекюто (на дървени въглища) за индиректно печене на умерена топлина. Слагаме тава за печене под грила на барбекюто, където ще се събира мазнина от печенето на агнешкото.
Оформяме агнешката плешка, като махаме ципи и жили. Правим дълбоки нарези навсякъде по месото.
Нарязваме скилидките чесън на половинки по дължина. Шпиковаме чесновите резенчета и розмарина навсякъде по тези дълбоки нарези на плешката.
Намазваме навсякъде със зехтина и наръсваме с черния пипер.
Поставяме приготвеното агнешко краче на скарата на барбекюто, над тавата.
Покриваме барбекюто и го печем за около час и половина за средно изпечено.
Ако харесваме да се по-изпечено, оставяме 15-20 минути повече да се пече.
От време на време намазваме агнешкото печено със зехтин.
След като вече сме изпекли плешката, покриваме я с фолио и я местим на топло място за десетина минути, за да се охлади малко.
Вече можем да нарежем готовото и ароматно агнешко краче на барбекю и можем да сервираме с гарнитура от задушени зеленчуци или печени картофи.