Памук кифлички от миналото със сладко

Аника ВойтАника Войт
Готвач
163
675
474
261
27/03/2020
"Ретро памук кифлички със сладко - давайте ги насам "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции22
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 177
  • Преглеждания за месеца599
  • Преглеждания за седмицата21
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото на котлона. То не трябва да бъде прекалено горещо, а по скоро приятно топличко.

В купа изсипете млякото и в него добавете захарта, маята и няколко лъжички брашно. Ако сте решили да ползвате рецептата за памук кифличките, но искате плънката ви да е солена, тогава намалете количеството захар. Разбъркайте сместа и я оставете на страни.

В тава пресейте брашното и добавете щипка сол. Направете кладенче по средата. Маслото разтопете на водна баня и изсипете в кладенчето от брашно. Ред е да се добавите и сместа от млякото и маята.

Започнете да разбърквате сместа, като постепенно загребвате от брашното. В началото използвайте виличка, щом започне да става все по-гъсто, ще ви е по лесно да продължите с ръце. Омесеното тесто за кифлички трябва да е меко и да не лепне. Ако не е такова, добавете още мъничко брашно, но не прекалявайте.

Оставете тестото да почине за десетина минути.

Подгответе си пространство за разточването му. Набрашнете предварително масата (подложката) и точилката. Така няма да ви залепва.

Тестото разделете на четири части. Разточете всяка от тях на колкото се може по тънък кръгъл лист. С помощта на нож разделете листа на триъгълни парчета. Вземете краищата на всяко парче и леко го дръпнете от двете му страни. Това ще ви помогне по-лесно да завиете кифличките със сладко.

В средата на широката им част се слага по 1 чаена лъжица от сладкото. Двата края на основата (които леко разширихме с придърпване) се кръстосват в средата над плънката, като се притискат леко, така че да залепнат към тестото над сладкото.

Навива се на руло и така се получават кифличките.

Оформени кифлички се подреждат на разстояние една от друга в тава застлана с хартия за печене.

Оставят се на топло за да втасат за колко час. В този етап те ще удвоят размера си, имайте го предвид.

Пред да ги сложете да се пекат, ги намажете с разбит жълтък и лъжичка прясно мляко.

Печете в предварително загрят фурна на 180 градуса за около 40 мин.

Щом са готови памук кифличките от миналото със сладко, ги поръсете с пудра захар.

За да се поръсят равномерно, използвайте сито или по едра цедка.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар