Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Перфектен козунак без месене

Перфектен козунак без месене

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
85742457
Перфектен козунак без месене
Снимка: Niki Zhelyazkova
14 / 15
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"На това му викаме перфектен козунак"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • краве масло - 100 г
  • захар - 100 г (+ подсладител или 150 г захарта )
  • суха мая - 7 г или 20 г прясна мая
  • яйца - 3 бр., 1 жълтък за намазване
  • ванилия - 1 с.л. или прахче
  • сол - 1/2 ч.л.
  • лимони - 1 бр. и сока на 1/2
  • портокалова кора - на 1 портокал
  • за плънката
  • орехи
  • бадеми
  • лешници
  • какао
  • канела
  • локум
  • сушени плодове
  • шоколад - по желание
  • плънката - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото за козунака може да се приготви от сутринта, а да се пече вечерта или на другият ден.

Разтопеното масло го оставяме малко, да се охлади на стайна температура.

За плънката смесваме всичко в купа, нарязваме локума, сушените плодове, начупваме шоколада.

Разтварям маята в хладкото мляко, добавям 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно. Оставям на топличко 20 минути да шупне.

В купа разбивам яйцата със захарта, добавям към тях шупналата мая, ванилията, охладеното разтопено краве масло, настърганите кори от лимон и портокал и сока на половин лимон.

Започвам да добавям по малко от брашното, смесено със солта. Бъркам с бъркалките за тесто на миксера. Получава се рядко тесто. Покривам със стреч фолио и кърпа. Оставям в хладилника до сутринта. Там може да престои до 24 часа.

Вечерта или на другия ден извадете тестото от хладилника и го оставете да се затопли или отпусне на топличко при стайна температура.

При мен стоя 2-3 часа да се отпусне и затопли.

Изсипете тестото върху набрашнен плот и омесете до степен да се оформя меко тесто. Разделете тестото на две и всяка половина на още две или три части.

Всяка част я разточвам на правоъгълна кора, не много тънка. Всяка кора я намазвам с разтопено масло или олио.

Върху всяка разточена кора поръсвам с плънка - или не слагам. Навивам на рула всички кори и усуквам на фитили.

Може да сплетете или само два по два да ги усучете. Прехвърлям в тави с хартия за печене на дъното. Покрийте ги пак и оставете така козунаците без месене да втасат на топло поне два часа.

Намажете с жълтъка, смесен с няколко капки олио и няколко капки прясно мляко. Поръсвам отгоре с филирани бадеми.

Пека сплетените козунаци в студена фурна, че моята е много силна. Печенето при мен е 15 минути на 160 градуса, само на долен, 15 минути на 160 градуса, горен и долен.

И след като проверих с дървен шиш и имаше недоопечено тук-там, оставих още малко на 160 на двата реотана - 10 минути. Ако се зачервят бързо перфектните козунаци без месене, покрийте със алуминиево фолио.

Забележка: Независимо че тестото е меко при приготвянето, е удобно за работа. Леко го премесвам на плота с малко брашно, за да мога да го оформя лесно.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Иивинка
Иивинка
Задължително, ще го пробвам. Благодаря за страхотната рецепта!
28.03.2020 13:16
4
1
Покажи всички подкоментари