Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Крокети»Пикантни крокети от червена леща

Пикантни крокети от червена леща

Пикантни крокети от червена леща
Снимка: Илиана Първанова
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
20
"Специално за ценителите на пикантната храна - крокети от червена леща"

Необходими Продукти

  • червена леща - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • лук - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • магданоз - 1 шепа нарязан (няколко стръкчета)
  • чесън - 1 скилидка
  • хималайска сол - 1 ч.л. +
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л. равна
  • чили - 1 щипка
  • къри - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
  • куркума - 1/3 ч.л.
  • овесени ядки - около 1/2 ч.ч. фини
  • галета - за овалване или грис
  • шарлан - за поръсване (или зехтин)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка с вряща подсолена вода, сипваме зеленчуците - обелени и нарязани лук, морков и чесън.

Като кипнат, прибавяме червената леща, предварително измита няколко пъти. Варим. без да е захлупена с капак, за да изври излишната вода и да се сгъсти.  

Разбъркваме и малко преди да е сварена напълно, добавяме магданоза (на ситно нарязан) и подправките.

Щом е готова сместа за крокетите и малко поизстине, я сипваме в блендер и съвсем малко смиламе - добре е да е едро смляно. Можем да го направим и с пасатор вместо блендер.

Сместа сгъстяваме с фини овесени ядки и оставяме да престои поне 15 минути, а може и повече, за да се стегне леко.

След това оформяме продълговати кюфтенца, овалваме ги в галета (пълнозърнести трохи) или грис.

Подреждаме кюфтетата от леща в тава, постлана с хартия за печене, поръсваме с шарлан и печем на 200 градуса до златиста коричка.

Поднасяме пикантните крокети от червена леща топли и хрупкави с любим сос или разядка.

Пикантни крокети от червена леща на фурна - подходящи за пости!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: