Начин на приготвяне
Букетче цветни вкусове за специални поводи!
Постиламе си бамбуковата рогозка, специална за навиването на кимбап (суши). Отгоре поставяме 1 лист водорасли – кори Нори, разрязан на две по дължина.
Подреждаме си и заготовките, като разделяме ориза на 2 части: в първата купичка - бял сварен ориз с щипка хималайска сол и черен пипер, във втората купичка - сварен ориз, естествено оцветен в цикламено - разбъркан с рендосано червено цвекло (овкусено със сусамово масло, хималайска сол, ябълков оцет и кафява кристална захар).
Яйцето разбъркваме в купичка с щипка хималайска сол и изпържваме в керамичен тиган с незалепващо покритие в загрят шарлан - като палачинка. След това я нарязваме на дълги лентички.
Едната половина лист кори Нори разделяме на 6 части. В първата лентичка навиваме 2-3 яйчени лентички за тичинката (по желание, за по-наситен цвят, в центъра поставяме пръчица / лентичка морков, сварен на пара).
Върху останалите 5 листчета водорасли растиламе по малко от цикламения/розов ориз – за венчелистчета, и ги завиваме.
Върху втората половина лист разстиламе равномерно оризов пласт, като в горния край си оставяме 2-3 см без ориз, за по-стабилно залепване при завършека.
Подреждаме цветето по средата – тичинка с 5 венчелистчета. Завиваме рулото с помощта на рогозката, с равномерно внимателно притискане, така че да се получи суши с правилна кръгла форма.
От това руло се получават 6 бр. ролца кимбап, затова, преди да започнем рязането, мислено разделяме повърхността на 6 равни части.
Използваме остър тънък нож, който преди всяко разрязване измиваме, подсушаваме и леко навлажняваме, за едно гладко и без проблемно рязане. Движенията трябва да бъдат умерени, внимателни и бързи, тъй като цикламеният ориз може да оцвети белия.
Поднасяме прясно приготвеното пролетно суши в чинийка, по желание украсено със свежи листенца джоджен.
Корейският кимбап Пролетни цветя е готов.
Коментари