Начин на приготвяне
Маята се разтваря със захарта, водата и една супена лъжица от брашното. Оставя се да се активира за кратко.
Брашното се пресява, прави се кладенче, солта се поръсва от страни.
В кладенчето се сипва шупналата мая, яйцата, олиото, киселото мляко с разтворената сода бикарбонат в него и прясното мляко. Замесва се меко и нелепнещо тесто.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути. Тестото се премесва отново. Разделя се на осем равни части.
Всяка се оформя на малка питка. Редят се в намаслена тава. Оформената питка се оставя да втаса за 15 минути. Маже се с разбит жълтък.
Пече се на 180 градуса за 40-45 минути.
Питката с прясно и кисело мляко е готова.