Начин на приготвяне
Първо зареждаме картофите във фурната и докато се пекат сваряваме качамака.
Обелваме, измиваме и нарязваме на кубченца около 6 картофа. Сипваме ги в тавичка и поливаме с малко зехтин.
Овкусяваме с куркума, кимион, черен пипер (може и с меланж), джинджифил на прах, мадраско къри, хималайска сол и кафява тръстикова кристална захар, сушени и стрити салвия, естрагон и босилек.
Старателно разбъркваме и заливаме с малко водичка само колкото дъното да се покрие – около 2/3 к.ч., зависи от тавичката. Печем на загрята фурна 30-35 минути – на 250 градуса, отгоре и отдолу. Накрая ги оставяме леко да се запекат и добият златна коричка.
В средно голяма тенджерка сипваме да заври 1 литър и 200 мл (за по-бързо приготвяне може да сгреем водата в електрическа кана).
Добавяме хималайска сол и изсипваме качамака, бавно и равномерно, докато с другата ръка бъркаме непрестанно с телена бъркалка.
След като изсипем отреденото количество царевичен грис, започваме да бъркаме с дървена или бамбукова равна бъркалка. Постепенно добавяме още водичка (най-много 1 ч.ч.).
Подправяме с 2-3 щипки смлян черен пипер и ако е необходимо още малко хималайска сол. Дръпваме от котлона, след като е сварен, и добавяме краве маслото.
Сипваме качамака да се стегне и заеме форма в разлата порцеланова чиния и отгоре сипваме току що извадените от фурната изпечени билкови къри картофки. Поднасяме ястието топло.
Нетрадиционен и ароматен качамак с печени билкови картофи – с ориенталски вкус!
Чудно Вкусно!