Начин на приготвяне
Измийте, подсушете и опърлете кожичката на пилето, за да премахнете остатъци от перца и мъхчета по нея.
Загрейте маслото със зехтина на слаб огън и сложете всички подправки + солта.
Гвоздейчетата карамфил стрийте, само пъпчиците. Мазнината не трябва да завира, а само да се ароматизира.
Изцедете сока от двата цитруса и прибавете към ароматното масло. Разтворете и лъжицата мед. С тази смес натрийте обилно пилето отвътре и отвън, като в коремчето налеете 4-5 лъжици поне.
Печете на слаба фурна 120 градуса 1 час, после обърнете пилето внимателно, отново го намажете обилно с още от мазнината и продължете печенето, увеличавайки малко температурата. Ако мазнината загаря по дъното на фурната налейте много малко водичка. Гответе още около час.
Обелете шапчиците на печурките и ги сложете около пилето цели, полейте ги с течността в тавата и още от маслото ако ви е останало. Полейте и самото печено пиле.
Увеличете още веднъж температурата до 180 градуса и печете докато кожичката стане златиста и хрупкава.
През това време и гъбите ще се сготвят, ще поемат ароматите, но и в същото време ще отпуснат от своя вкус в соса. Трябва да останат крехки и сочни, а не свити и жилави.
Сервирайте бавно печеното пиле с гъби и масло топло.
Добър апетит!