Начин на приготвяне
В каната на мощен нутрибулет / блендер сипваме сварения ориз, предварително оцветен с 1 с.л. сок от половин настъргано червено цвекло.
Добавяме натрошеното краве сирене, сусамовия тахан – 1 богата супена лъжица, слънчогледови ядки – 2 с.л., червени боровинки – 1 ч.л., пшеничен зародиш – 1 ч.л., кафява кристална захар – 2-3 щипки за вкус, хималайска сол – ½ к.л. - на вкус, смлян черен пипер – 1-2 щипки, соев сос – по желание, шарлан – ½ с.л.
Разбъркваме и сипваме около половин кафена чашка вода към полезната разядка.
Блендираме за около минута до получаване на гладка консистенция - нежно розова на цвят на приготвения дип.
Поднасяме дипа от ориз, сирене и тахан в малка стъклена купичка с гризини за топване - крекери, домашни солети, препечен хляб или зеленчукови пръчици.