Начин на приготвяне
Забъркваме царевичния грис във врящата вода, като непрестанно разбъркваме енергично.
След като поеме водата, сваляме от котлона и подслаждаме с кафявата кристална захар и течната ванилия (не повече от 3 капки, за да не доминира).
Смиламе на пюре обеленото и нарязано на парчета червено цвекло с малко водичка (около 3-5 с.л.).
Смесваме сладкия качамак с червеното пюре и го изсипваме в купичка, която е с гладко овално дъно, за да се получи красива форма.
Купичката сме намазали предварително с много малко шарлан, за да се отлепи по-лесно в последствие качамакът.
Разстиламе сместа, като притискаме, за да се уплътнят и краищата.
Изглаждаме и оставяме на хладно сместа да се стегне за няколко часа.
Когато качамакът се стегне достатъчно, обръщаме внимателно купичката върху чинийка.
По желание поднасяме нарязано на парченца, а може и да бъде цяло – като тортичка.
Сладък качамак с цвекло - много лесен и на вид интересен веган десерт!