Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманичета със заквасена сметана

Тутманичета със заквасена сметана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Тутманичета със заквасена сметана
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
53 мин.
Порции
5
"Вкусни тутманичета, с които ще се справите без проблем - и с приготвянето, и с хапването им"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за поръсване и доимесване
  • мая - 15 г жива
  • яйца - 2 бр.
  • заквасена сметана - 100 г
  • свинска мас - 100 г
  • краве масло - около 30 г
  • вода - 250 мл.
  • сол - 1 и 1/2 ч.л. или малко повече
  • захар - 1 ч.л.
  • сирене - 250 г не много солено
  • прясно мляко около 50 - 60 мл.
  • олио - 30 мл.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затоплената вода, ръснете малко брашно и разбъркайте на кашичка. Оставете да шупне за 5-8 минути.

На много слаб огън разтопете свинската мас със маслото. За тези тутманичета използвам много мазнина, дори понякога и малко повече от описаната, ще разберете защо.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете половината топло-, но не горещо масло с мас, едното яйце с белтъка на второто - леко разбити със солта, заквасената сметана - на стайна температура, и шупналата мая.

Замесете тесто, като си добавяте още брашно, ако е необходимо. За да спре да лепне, ще е нужно повече месене, а не прекомерно добавяне на брашно. Колкото по-меко и еластично остане тестото, толкова по-пухкави ще са вашите тутманичета със сирене.

Разделете тестото на 5 равни части или повече за по-малки тутманици, както на вас ви харесва. Потапяйте всяка част в съда с останалата мазнина, така че хубаво да покрие, а и ръцете ви да се намазнят и да не лепне. За по- опитните препоръчвам просто да разтегляте тестото, докато го направите тънко. После поставете върху леко набрашнен плот и може да ръснете още мазнина. Ако не се справяте с ръчно разтегляне, разточете.

Поръсете със натрошено сирене всеки тутманик, сгънете като плик, разтеглете с пръсти, после пак сложете сирене и навийте веднъж на руло, засучете го леко и завийте на охлювче.

Постоянно потапяйте ръце в мазнината, за да не ви лепне.

Подредете в кръгла или правоъгълна намаслена или покрита с хартия за печене тавичка на разстояние. Въпреки разстоянието тутманиците ще се слепят, но това е и целта, по тази причина не използвайте прекалено голяма тава. Моята е квадратна 22/22 см с по-височки стени.

Оставете да втасат за около час в топло помещение, в което няма течения.

Когато хубаво бухнат, намажете с разбит жълтък (от второто яйце) с прясно мляко и олио. Остатъка полейте отгоре. Поради това че са покрити с повече мазнина, тутманичетата не задържат равномерно сместа от жълтък и мляко, но това не е проблем, пак стават красиви.

Печете тутманичетата със заквасена сметана в загрята на 190 градуса без венилатор на ниска решетка. Когато добият златист загар, , са готови. Можете да ги хапвате още топли.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: