Начин на приготвяне
Свинското месо се нарязва на ситно.
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Ябълките се измиват и изчистват. Нарязват се на ситно.
В голям тиган се слага свинското, за да се запържи. Запържва се до разтопяване на мазното и златист загар на пръжките.
Маста се отлива в бурканче. По-късно може да се използва за готвене, а с тънък филм от нея може да залеете и готовия вкусен пастет в буркани.
В тигана се добавят лукът и ябълките, да се запържат и задушат. Овкусява се със сол и черен пипер. Добавят се кимион и чубрица. Всичко се блендира.
Ако е необходимо - на няколко пъти в блендера.
Приготвеният пастет се слага в буркани, докато е топъл. Капаците се запечатват добре. Бурканите се обръщат с капаците надолу.
Оставя се да изстине. Не се преваряват, защото ще се разтече.
Съхранява се в хладилник. За по-лесно мазане се изкарва предварително от хладилника.
Получава се съвсем леко сладникав вкусен пастет в буркани.