Усуканица със свинска мас

11/04/2020
"Хапвали ли сте усуканица - ами време е"
Приготвяне40 мин.
Готвене35 мин.
Общо75 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 316
  • Преглеждания за месеца28
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • вода - 200 г топла
  • яйца - 1 голямо, без 1/2 жълтък
  • мая - 20 г
  • захар - 1 равна с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л. в тестото
  • кисело мляко - 3 с.л. без връх
  • брашно - 3 ч.ч.
  • плънка
  • сирене 200 г
  • свинска мас - 1 к.ч.мека
  • семена - за поръсване
  • кисело мляко - 1 ч.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода се натрошава маята със захарта и 3-4 с.л. брашно. Оставя се да бухне. С останалите продукти се замесва средно меко тесто, без да лепне.

Намазва се с олио, покрива се с фолио и оставяме 1 час да втаса. Готовото тесто се разделя на 3 части, а всяка се разделя на по 2 части - общо 6 топчета.

С намазнени ръце се оформя правоъгълник, не се точи, а с пръсти се разтегля като за мекица. Отгоре тестото се намазва с мека мас, поръсваме с натрошено сирене.

По същия начин се оформят две по две останалите топчета тесто.

Навиват се три рула, леко се разтеглят и усукват. Нареждаме в тава 30 на 20 см, идеална за това тесто. Оставя се 30 минути да втаса и да изпълни тавата Усуканицата със свинска мас.

Отделения половин жълтък се разбърква с 1 с.л. олио и 1 ч.л. кисело мляко и с четка се намазват рулата.

Поръсваме семена, печем на 180 градуса 35 минути и след като изключа, оставям още 5 минути във фурната. След 20 минута се покрива с фолио да не прегори.

Чудесна закуска, на вкус е като милинки Според други е като усукан тутманик! Добър апетит!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар