Начин на приготвяне
Тази рецепта за панакота яйца не е от бързите и ще трябва да си поиграете малко, за да я приготвите, но си заслужава, щом видите радостта в очите на малки и големи. Освен всичко е и много вкусен десерт с мляко.
Трябват ви 5-6 яйца. В единия край на всяко пробийте малък отвор и изтръскайте съдържанието. Изплакнете с вода няколко пъти опразнените яйчени черупки. В тенджерка смесете сметаната и прясното мляко.
Добавете захарта и ванилията и загрейте на котлон, като внимавате сместа да не заври. Щом започне да се вдига много пара, отстранете от котлона и добавете омекналия в малко студена вода желатин.
Бъркайте, докато желатинът се разтвори добре в млякото. За по-удобно наредете яйчените черупки във форми за яйца с отвора нагоре.
С помощта на спринцовка ги напълнете. След 2-3 часа ги приберете в хладилник за 12 часа.
Ягодовата салца пригответе по следния начин: измийте и нарежете на малки парчета ягодите. Сложете ги в тенджерка, поръсете със захарта и излейте 2 с.л. вода. Сварете салцата за 10 мин. След като я свалите от котлона, излейте лимоновия сок и разбъркайте.
Обелете яйцата панакота. В малки купички или чинийки сложете по няколко с.л. от ягодовата салца и прибавете по яйце панакота. Украсете с листенца прясна мента десерта с ягоди. Поднесете и се насладете напълно заслужено на този великолепен великденски десерт!
Да ви е сладко!