Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Пролетен ориз с лапад и левурда за Лазаровден

Пролетен ориз с лапад и левурда за Лазаровден

Пролетен ориз с лапад и левурда за Лазаровден
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Поднесете пролетен вкус и аромат дори в кухнята си с този ориз със зеленини"

Необходими Продукти

  • ориз - 2 ч.ч.
  • лапад - 30 листа
  • левурда - 3 - 5 листа
  • джоджен - 10 пресни стръка
  • естрагон - 1 шепа или 15 пресни листа
  • магданоз - ½ връзка
  • киселец - 10 листа
  • лук - 2 глави
  • хималайска сол - 2 ч.л., равни
  • черен пипер - ½ к.л., смлян
  • шарлан - 1 - 2 с.л.
  • вода - 5 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На трапезата за Лазаровден се слагат постни ястия. Ориз със зелении е традиционно предложение.

Отмерваме си 2 ч.ч. ориз, измиваме и го накисваме за около половин час.

Старателно измиваме всички прясно набрани пролетни зеленини от градината, като отрязваме дръжките на лапада, киселеца, магданоза и джоджена. Нарязани на ситно ги прибавяме към вече накиснатия и отцеден ориз.

Обелваме и измиваме две главички стар лук. Едната нарязваме на ситно, а другата разрязваме с 2 плитки разреза на хиксче, така че при изпичането да се получи розетка.

Добавяме към ориза нарязания лук заедно с подправките: 2 чаени лъжици хималайска сол (равни), половин кафена лъжичка смлян черен пипер и 1-2 с.л. шарлан.

Разбъркваме хубаво с бамбукова бъркалка и заливаме с точната пропорция вода – 5 ч.ч. По средата поставяме главичката лук, резната на Х.

Печем ориза на загрята фурна за 40-45 минути на 250 градуса. По желание, разбъркваме с бамбуковата бъркалка и завъртаме тавата на половината време – след около 20 минути.

Пролетен ориз с лапад и левурда за Лазаровден е готов.

Поднасяме ориза сипан като кръгло канапе, поставяйки отгоре изпечената лучена розетка, със сладникав вкус.

Лесна и здравословна рецепта - ориз на фурна с присъщия вкус и аромат на пролетта - лапад, киселец и левурда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: