Начин на приготвяне
На трапезата за Лазаровден се слагат постни ястия. Ориз със зелении е традиционно предложение.
Отмерваме си 2 ч.ч. ориз, измиваме и го накисваме за около половин час.
Старателно измиваме всички прясно набрани пролетни зеленини от градината, като отрязваме дръжките на лапада, киселеца, магданоза и джоджена. Нарязани на ситно ги прибавяме към вече накиснатия и отцеден ориз.
Обелваме и измиваме две главички стар лук. Едната нарязваме на ситно, а другата разрязваме с 2 плитки разреза на хиксче, така че при изпичането да се получи розетка.
Добавяме към ориза нарязания лук заедно с подправките: 2 чаени лъжици хималайска сол (равни), половин кафена лъжичка смлян черен пипер и 1-2 с.л. шарлан.
Разбъркваме хубаво с бамбукова бъркалка и заливаме с точната пропорция вода – 5 ч.ч. По средата поставяме главичката лук, резната на Х.
Печем ориза на загрята фурна за 40-45 минути на 250 градуса. По желание, разбъркваме с бамбуковата бъркалка и завъртаме тавата на половината време – след около 20 минути.
Пролетен ориз с лапад и левурда за Лазаровден е готов.
Поднасяме ориза сипан като кръгло канапе, поставяйки отгоре изпечената лучена розетка, със сладникав вкус.
Лесна и здравословна рецепта - ориз на фурна с присъщия вкус и аромат на пролетта - лапад, киселец и левурда.