Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пататник»Пролетен пататник с лапад и готови кори

Пролетен пататник с лапад и готови кори

Пролетен пататник с лапад и готови кори
Снимка: Илиана Първанова
1 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • лапад - 25 средни листа
  • джоджен - 5 стръка пресен
  • пресен лук - 8 - 10 перца
  • картофи - 6 средни
  • сирене - ½ ч.ч. краве
  • яйца - 1 бр.
  • хималайска сол - 1 ч.л. фина
  • черен пипер - 3 щипки смлян
  • чубрица - 3 щипки сушена
  • шарлан - за пържене и намазване
  • кори за баница - 5 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Набираме от градината пресни листа лапад, джоджен и пресен лук. Измиваме ги и нарязваме на ситно.

В дълбок съд настъргваме обелените и измити картофи и ги разбъркваме със зеленините, яйцето, натрошеното сирене и подправките на вкус – хималайска сол, черен пипер и чубрица.

В голям тиган сипваме малко шарлан и го разстиламе. Постиламе 3 листа - фини кори за баница (които сме разделили на половинки) една върху друга, като намазваме помежду им с шарлан.

Редим ги в различни посоки, така че да изпълнят кръглия тиган и краищата им да стърчат извън него (като на снимките).

Разстиламе и разпределяме равномерно картофената плънка върху корите и прегъваме краищата им навътре. Покриваме плънката отгоре с 2 фини кори, разделени на 4 части и намазани с шарлан, като ги постиламе едни до други с прехлупване.

Намазваме пататника отгоре с шарлан и захлупваме тигана с капак.

Оставяме го за около 20 минути на среден огън до златиста коричка от долната страна.

След това с помощта на чиния или капак обръщаме пататника да се пече от другата страна, като преди да го върнем отново в тигана, добавяме още малко шарлан, за да не залепне.

Оставяме го на среден огън за още около 25-30 минути до тъмен златист цвят.

Готовия пролетен пататник с лапад и готови кори поднасяме още топъл на семейната трапеза.

Ароматен пролетен пататник с лапад и готови кори – хрупкав, засищащ и с чудесен традиционен вкус!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: