Начин на приготвяне
Измийте и подсушете чери доматите. Най-добре е да използвате домати Рома, защото с тях се получават най-вкусни сушени домати. Подберете еднакви по размер доматчета. Разполовете ги и ги подредете с отрязаната част нагоре в тава, застлана с хартия за печене.
Нарежете едро чесъна и поръсете отгоре произволно с него, едра сол, малко розмарин и мащерка. Пъхнете доматите да се сушат на много слаба фурна (най-много 100 градуса). Сушенето отнема около 4-6 часа - доматите трябва да изсъхнат напълно и в сърцевината им.
Извадете готовите домати и ги оставете малко да се охладят. Разпределете ги в бурканчета заедно с чесъна, като слагате и по малко сушен риган, босилек, мащерка и розмарин. Може да добавите само една или две от тези подправки. Долейте догоре със зехтин и съхранявайте на хладно.
След известно време зехтинът поема от аромата на доматите и подправките и може да го използвате за овкусяването на салати и дипове.