Начин на приготвяне
Разтворете маята в топло прясно мляко с една чаена лъжица мед и 2 с.л. брашно.
Оставете да шупне за 10 минути.
В купа пресейте брашното и оформете кладенче.
Разбийте яйцата със захарта, добавете шупналата мая, кора лимон, ванилия и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което да не лепне, и оставете на топло да втаса 1 час.
Върху набрашнена силиконова подложка или плот с пръсти се оформя голям правоъгълник.
Намажете леко с олио, поръсете с парченца тропически микс, стафиди, парченца млечен шоколад и навивате на руло.
Нарежете с остър нож на 8-9 филии и наредете в тава с диаметър 24 см, постлана с хартия за печене.
Оставете да втаса 30 минути в загрята 50 градуса фурна. Намажете с разбит жълтък с кисело или прясно мляко.
Печете козунака в загрята фурна на 170 градуса до златисто без вентилатор, като след 20 минути се покрива с фолио.
На дъното на фурната сложете съд с вода.
Извадете козуначената пита върху решетка да се охлади и леко намажете със захарен сироп.
Може да поръсите кристална захар, но според мен няма нужда от повече захар.
Сладост имат и от сушените тропически плодове и стафидите.
Козуначената пита с тропически микс е чудна!