Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначена пита с тропически микс

Козуначена пита с тропически микс

Козуначена пита с тропически микс
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
30/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
9
"Сладостта, от която имаме нужда поне веднъж годишно!"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • захар - 100 г
  • мед - 1 ч.л.
  • мая - 20 г
  • прясно мляко - 180 мл топло
  • масло - 60 г разтопено
  • лимонова кора - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • брашно - 450 г
  • плънка
  • тропически микс - 70 г
  • млечен шоколад - 30 г на парчета
  • стафиди - 1 с.л.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • кисело мляко - 1 ч.л.
  • захарен сироп
  • вода
  • захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в топло прясно мляко с една чаена лъжица мед и 2 с.л. брашно.

Оставете да шупне за 10 минути.

В купа пресейте брашното и оформете кладенче.

Разбийте яйцата със захарта, добавете шупналата мая, кора лимон, ванилия и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което да не лепне, и оставете на топло да втаса 1 час.

Върху набрашнена силиконова подложка или плот с пръсти се оформя голям правоъгълник.

Намажете леко с олио, поръсете с парченца тропически микс, стафиди, парченца млечен шоколад и навивате на руло.

Нарежете с остър нож на 8-9 филии и наредете в тава с диаметър 24 см, постлана с хартия за печене.

Оставете да втаса 30 минути в загрята 50 градуса фурна. Намажете с разбит жълтък с кисело или прясно мляко.

Печете козунака в загрята фурна на 170 градуса до златисто без вентилатор, като след 20 минути се покрива с фолио.

На дъното на фурната сложете съд с вода.

Извадете козуначената пита върху решетка да се охлади и леко намажете със захарен сироп.

Може да поръсите кристална захар, но според мен няма нужда от повече захар.

Сладост имат и от сушените тропически плодове и стафидите.

Козуначената пита с тропически микс е чудна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: