Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Козуначена пита със сладко от ягоди

Козуначена пита със сладко от ягоди

Козуначена пита със сладко от ягоди
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
22/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • прясно мляко - 220 г
  • захар - 60 г
  • краве масло - 50 г
  • ванилия - 1
  • портокалова кора - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 600 г бяло
  • сусам
  • сладко от ягоди - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топло прясно мляко се разбърква маята с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно.

Оставяме да се активира за 10-15 минути.

Яйцата се разбиват до пухкава смес, добавя се ванилия и кора от портокал.

Сипва се в средата на брашното, добавя се активираната мая и разтопено масло.

Разбърква се с вилица, замесва се средно меко тесто, да не лепне, и оставяме да втаса на топло 40 минути, докато удвой обема си.

Откъсва се малко топче за средата, останалото тесто се точи на кръгла кора, нарязва се на 13 триъгълника.

В широката част се поставя малка лъжичка сладко от ягоди и навиваме на кифли.

Нареждат се в кръг в намаслена тава 26-28 см. Останалите кифли се срязват на две и запълваме с тях по краищата.

Отделеното топче се оформя на дълъг фитил, поставя се сладко в края и навиваме на роза, която се поставя в средата на питката.

Козуначената питка се оставя да почине 20 минути, намазва се с разбит жълтък, поръсваме сусам, може и с захар.

Печем козуначената пита със сладко от ягоди в загрята фурна 180°C до златисто около 30 минути.

Изважда се и покриваме с кърпа великденската пита.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: