Дроб сарма за вегани

Лилия Цачева/LipodveЛилия Цачева/Lipodve
Готвач
1872k5152
Дроб сарма за вегани
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Веганска дроб сарма за всички, които спазват този режим на хранене"

Необходими Продукти

  • пресен лук - 2 връзки
  • джоджен - 1 връзка пресен
  • зехтин - 35 мл или друго олио
  • гъби - 200 г по ваш избор, аз сложих булки
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • куркума - 1 ч.л., която забравих този път
  • ориз - 250 г по избор, аз сложих басмати
  • За заливка
  • брашно от спелта - 1 с.л. с връх, може и пшенично
  • зехтин - 1 с.л. или друга мазнина
  • мляко от спелта - 140 - 150 мл + 1 - 2 щипки сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дроб сармата:

Сложете лука, джоджена и зехтина в касерола и запържете.

В същото време в сух тиган с незалепващо покритие с мъничко водичка запечете гъбите до златисто.

Измийте ориза много хубаво и добавете при лука и джоджена. Добавете сол и черен пипер на вкус.

През това време и гъбите трябва да са готови вече, извадете ги от тигана и ги нарежете на дребни парчета. Може да ги нарежете и предварително, аз просто предпочитам по този начин.

Добавете гъбите при ориза и разбъркайте.

Изсипете всичко в тавичката, в която ще печете.

В касеролата сипете вода и я сложете на котлона, за да се деглазира и за да изтегли всички вкусове, останали по дъното.

Изсипете водата в тавичката и ако се налага, добавете още, така че да покрие всичко.

Ако искате, може да определите количеството на водата спрямо това какво пише на пакета с ориза, аз просто никога не го спазвам и когато пека ориз, добавям на око, докато не се сготви така, както искам, така че направете го по вашия начин.

Печете дроб сармата в предварително загрята на 190°С фурна до готовност.

Когато остават още около 5 минути печене, може да започнете да правите заливката за дроб сармата или Бешамела.

В тиган сложете брашното и зехтина и запържете, докато ароматът на сурово брашно изчезне, но не оставяйте да потъмнее.

Започнете да добавяте млякото малко по малко, като бъркате непрекъснато, с шпатула или дървена лъжица, за да не останат бучки.

Трябва да се получи гладък Бешамел, малко по-гъст от боза.

След като заливката е готова, извадете дроб сармата от фурната и я залейте. Увеличете фурната на 250°C, пуснете само горния реотан и сложете тавичката с великденското ястие максимално високо.

Ако имате грил, може да пуснете и него, при мен той работи само на 275°С и аз пекох с него.

Запечете до златисто и сте готови с дроб сармата за вегани,

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте, как се прави млякото от спелта?!
21.03.2024 16:06