Начин на приготвяне
Дроб сармата:
Сложете лука, джоджена и зехтина в касерола и запържете.
В същото време в сух тиган с незалепващо покритие с мъничко водичка запечете гъбите до златисто.
Измийте ориза много хубаво и добавете при лука и джоджена. Добавете сол и черен пипер на вкус.
През това време и гъбите трябва да са готови вече, извадете ги от тигана и ги нарежете на дребни парчета. Може да ги нарежете и предварително, аз просто предпочитам по този начин.
Добавете гъбите при ориза и разбъркайте.
Изсипете всичко в тавичката, в която ще печете.
В касеролата сипете вода и я сложете на котлона, за да се деглазира и за да изтегли всички вкусове, останали по дъното.
Изсипете водата в тавичката и ако се налага, добавете още, така че да покрие всичко.
Ако искате, може да определите количеството на водата спрямо това какво пише на пакета с ориза, аз просто никога не го спазвам и когато пека ориз, добавям на око, докато не се сготви така, както искам, така че направете го по вашия начин.
Печете дроб сармата в предварително загрята на 190°С фурна до готовност.
Когато остават още около 5 минути печене, може да започнете да правите заливката за дроб сармата или Бешамела.
В тиган сложете брашното и зехтина и запържете, докато ароматът на сурово брашно изчезне, но не оставяйте да потъмнее.
Започнете да добавяте млякото малко по малко, като бъркате непрекъснато, с шпатула или дървена лъжица, за да не останат бучки.
Трябва да се получи гладък Бешамел, малко по-гъст от боза.
След като заливката е готова, извадете дроб сармата от фурната и я залейте. Увеличете фурната на 250°C, пуснете само горния реотан и сложете тавичката с великденското ястие максимално високо.
Ако имате грил, може да пуснете и него, при мен той работи само на 275°С и аз пекох с него.
Запечете до златисто и сте готови с дроб сармата за вегани,
Коментари