Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Пържоли»Агнешко бутче по гергьовски с чеснов сос

Агнешко бутче по гергьовски с чеснов сос

AdminAdmin
Администратор
21596542
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Превърнете агнешкото задно бутче в голяма и сочна пържола, подходяща за барбекю, грил тиган или силна фурна!"

Необходими Продукти

  • За бутчето
  • агнешко бутче - задно, 1.5 - 2 кг
  • захар - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 20 мл
  • За соса
  • чесън - 3 скилидки
  • масло - 50 г
  • зехтин - 50 мл
  • джоджен - 1 връзка
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1/4 ч.л.
  • морска сол - 1/2 ч.л.
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Идеята на тази празнична рецепта е да превърнем агнешкото задно бутче в голяма и сочна пържола, подходяща за барбекю, грил тиган или силна фурна.

За целта:

Отделете внимателно тазовата кост с остър нож. Внимавайте да не остане месо по нея. Бутът се състои от две големи мускулни групи, едната е тази на джолана, а другата тази на шола.

Отделете джолана от бутчето, защото неговата мускулатура е много по-твърда и не е подходяща за директно печене на скара.

Прережете бутчето по бедрената кост, отстранете я, а останалото месо с леки прорези превърнете в голяма пържола. Прорезите трябва да бъдат от порядъка на 2-3 мм, напречни, във вид на “баклава”, за да може мускулатурата на агнешкото да се отпусне и при печене бутчето да не се свие.

За да мариновате месото поръсете с малко захар, черен пипер и зехтин. Така приготвената пържола е добре да постои в хладилника поне 1 ден. Може да използвате и всякакви други вариации за мариноване, но не прекалявайте, защото вкусът на младите агънца е много “раним”.

Поставете пържолата в сандвич-скара и запечете на силна жар, за да хване загар и да се “капсулова”, за около 4-5 минути като непрекъснато обръщате.

След това оставете месото, както е в скарата, сравнително близко до жарта, за да се досготви.

Ако нямате скара или барбекю, така разлистеното агнешко бутче може да изпечете и в силно загрята фурна 230-240 С на вентилатор, поставено върху хартия за печене.

В никакъв случай не режете готовото месо веднага след като сте го отстранили от огъня. Може да го завиете в алуминиево фолио, за да си “отдъхне” за 6-7 минути.

След това нарежете на тънки ивици и полейте с…чесновия сос.

За приготвянето на соса първо поставете целите глави чесън върху скарата, за да се опърлят и поопушат за кратко. Почти същия ефект ще постигнете и във фурната.

Обелете и почистете скилидките, поставете ги в хаванче заедно с едрата морска сол и начукайте чесъна до консистенция на каша.

Добавете ситно нарязания пресен джоджен, както и половин чаена лъжичка сух. Изстискайте сока на лимона, добавете зехтина, подправете с черен пипер и по желание щипка кимион. Добавете и омекналото масло.

Отново счукайте всичко в хаванчето.

Може да направите този сос и с пасатор или блендер, но повярвайте - в хаванче става най-вкусно!

Идеята е този сос буквално да “капне” върху димящите, леко розови в средата, агнешки късчета.

Една такава празнична версия на агнешкото българско бутче заслужава да бъде споделена и с добра охладена бутилка българско розе БОЛГАРЕ.

За празниците, когато всички сме заедно!

Ваш Ути!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: