Начин на приготвяне
В купа се смесват олиото, соевия сос, черния и червен пипер, сухите мащерка и девесил и накрая брашното. Всичко се разбърква добре, докато се получи хомогенна паста. Ако е необходимо, се прибавя още малко мазнина.
Картофите и морковите се обелват, нарязват на едри парчета и поставят на дъното на глинен гювеч.
Агнешките котлети се поръсват със сол и след това се намазват от всички страни с предварително приготвената паста.
Овкусеното месо се нарежда върху картофите и морковите. Ако е останала от пастата, тя се излива отгоре върху месото. Отгоре се поставя клонка мащерка.
Долива се една чаена чаша вода и гювечът се поставя в студена фурна.
Около половин час гювечът се пече на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса.
Агнешките котлети в гювеч са много вкусни.