Пухкави козуначени кифлички за Великден

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k
10k
4k
5k
5
16/04/2020
"Как да си спретнете пухкави козуначени кифлички за Великден - лесно, защото ви даваме точната рецепта"
Приготвяне50 мин.
Готвене45 мин.
Общо95 мин.
Порции45
Сготви+1 точка
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо60 885
  • Преглеждания за месеца14665
  • Преглеждания за седмицата2420
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

  • яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 450 мл
  • захар - 1 ч.ч. (пълна)
  • мая - 1 кубче прясна (42 г)
  • мазнина - 1 ч.ч. ( масло+олио )
  • сол - щипка
  • лимонова есенция - 1 ампула
  • ванилена захар - 2 пакетчета
  • брашно - около 1 кг
  • сладко от сини сливи - 1 бурканче
  • орехи - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, активирайте маята с малко топло мляко (100 мл), захар (2 с.л.) и брашно (3 с.л.).

Яйцата разбийте много добре със захарта и останалото топло мляко.

Пресейте брашното със щипка сол в голяма купа, прибавете сместа от яйцата и млякото.

Започнете да бъркате с голяма лъжица, докато можете, след което с ръце продължете и по малко прибавяйте от мазнината.

Така, докато се изчерпи цялото количество и получите хубаво разтегливо козуначено тесто.

Оставете да втаса и после оформете кифличките, като тестото разделите на еднакви топки и всяка разточите на заоблен триъгълник.

Острия връх разрежете на 3 места, сложете от сладкото или конфитюра от сливи на късата част и навийте кифличката.

Подредете тези уникални козуначени кифлички на разстояние в тави и оставете да втасат.

Намажете със разбития жълтък и малко мляко, сложете орехчета и поръсете със захар.

Печете пухкавите козуначени кифлички за Великден в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Тасева
Аз използвах сладко от боровинки, стана разкош
0
0
Ваня Георгиева
Йорданка, с боровинки или черешово сладко стават наистина уникални! :)
1
0