Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с ром и локум Перфектните конци

Козунак с ром и локум Перфектните конци

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Козунак с ром и локум Перфектните конци6 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • яйца - 3 бр.
  • сол - 1/2 к.л.
  • захар - 170 г
  • краве масло - 50 г
  • олио - 80 мл
  • прясно мляко - 130 мл
  • лимони - кората от 1 бр.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • стафиди - 50 г
  • ром - 1 ампула (есенция)
  • мая - 2/3 кубче прясна
  • шоколадов кувертюр - 50 г
  • локум - 1 опаковка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кубчето мая се размива в 30 мл от хладкото мляко с 2 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното. Оставя се да втаса около 10-15 мин. на топло.

Захарта се разтваря в останалото хладко мляко, добавете тук и ванилиите. Маслото се загрява за да се разтопи и се смесва с олиото. Стафидите се накисват в 2 с.л. вода и 1 есенция ром.

В купа прехвърляме брашното и добавяме последователно яйцата, разтворената мая, прясното мляко със захарта, кората от лимон и 1/2 от сместа масло с олио. Разбъркваме с лъжица, замесваме, за да оформим тесто и го прехвърляме на масата/плота.

Месенето става като натискаме с длани към плота и разтягаме тестото, за да се активира максимално глутена. Така стават се правят конците на козунака.

Месим с много мазни ръце като вземаме от останалата мазнина, докато свърши (при мен отне 25 мин.) Не добавяме безразборно брашно. Месим, докато по повърхността на топката тесто започнат да се образуват мехурчета. Следва малко тупане - моето тесто понесе 120 удара.

Оставя се да втаса час-два, зависи от температурата на помещението, или около час в изключена фурна с голяма купа гореща вряла вода на дъното.

Или в леко загрята фурна на 30 градуса. След като удвои обема си, тестото се обезвъздушава с обратното на юмруците, разделя се на желаните бройки или му се придава желания от вас вид, без да се мачка много. Не се меси повече.

Правят се фитили, прибавят се стафиди, шоколад, локум и се усукват. Колкото повече ги усуквате, толкова повече стават на конци. Плете се хлабаво, за да не се спукат козуначените плитки при следващото втасване и печенето.

Сплетеният козунак се поставя в съд за печене върху хартия, която се намачква, за да стои на място, не се маже с мазнина и се оставя да втаса отново поне 40-60 мин.

Втасалия козунак се намазва с четка внимателно с 1 жълтък, разбит с малко вода - 1-2 ч.л. Слага се в средата на студена фурна или един ред по-надолу, която се включва на 150 градуса.

След 15-20 мин. се покрива с алуминиево фолио и се увеличава температурата на печене на 170-180 градуса.

Печем още 20-25 мин. или до суха клечка като междувременно се следи какво става под фолиото. Може да се върне отново на средния ред, може да се маха и слага фолиото. Трябва да се стои до печката - няма проблем, ако фурната се отваря.

След изваждане от фурната мажем изпечения козунак с локум с четка със захарен сироп (1:1 захар и вода) и ръсим веднага със захар по възможност с по-големи кристали или с намокрена и натрошена пудра захар, която полепва по сиропа.

Ето така се прави козунак с ром и локум Перфектните конци!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: