Начин на приготвяне
Размийте маята в малко хладко прясно мляко, добавете 1 с.л захар и 2-3 с.л. брашно. Оставете сместа на топло да шупне. Пресейте брашното и направете кладенче.
Разбийте яйцата, захарта, затопленото мляко и ги изсипете в кладенчето. Добавете и настърганата кора от 1 лимон, лимоновия сок, ванилията, солта и шупналата мая.
Замесете тестото и в процеса на месене прибавяйте по малко от разтопеното масло. Готовото тесто за козунака покрийте с кърпа и го оставете на топло да втаса, докато удвои обема си и стане меко и въздушно.
След това го премесете отново като добавите стафидите. Направете от тестото фитили и направете 2 козуначени плитки.
Сложете ги в намазнена и поръсена с брашно тавичка и ги оставете да втасат отново. Когато удвоят обема си, ги намажете с разбито яйце.
Набоцкайте отгоре орехови ядки и поръсете с кристална захар. Печете пухкавия козунак в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване за около 50 минути.
Извадете готовият козунак с масълце и лимон от фурната и го покрийте с кърпа. Оставете го да отдъхне.