Начин на приготвяне
Активира се маята, като се разбърква в топло прясно мляко с 1 с.л. захар и оставяме да бухне.
С миксер се разбиват яйцата със захарта, докато се разтопи.
С яйчената смес, активираната мая, разтопено масло, ванилията, течен подсладител се замесва средно меко тесто за козунак и оставяме на топло да втаса за 40 минути.
През това време ябълката се рендосва на едро, смесваме я със тъмни стафиди и кора от портокал.
Втасалото тесто се разделя на три, всяка се оформя на дълъг фитил, сплесква се и поръсваме с плънка. Краищата се прищипват, да се получи отново фитил.
Трита фитила се сплитат на плитка и поставяме в подходяща форма за печене.
След 20 минути се намазва с разбит жълтък с 1 с олио и поръсваме приготвения козунак със захар.
Набождат се тъмни стафиди и печем в загрята фурна 170°C до суха клечка.
Изваждаме великденския козунак с плънка и топъл се напада!
Весел и вкусен Великден!
Бъдете здрави!
Коментари