Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Пълнени Яйца»Цикламени яйца с пълнеж от сирене

Цикламени яйца с пълнеж от сирене

Цикламени яйца с пълнеж от сирене
Снимка: Илиана Първанова
1 / 8
21/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
6
"Семпло, но оригинално предястие от пълнени яйца - красива чиния за усмивки"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. твърдо сварени
  • краве масло - 1 с.л.
  • краве сирене - 1 кибритена кутийка
  • куркума - 1 - 2 щипки
  • черен пипер - 2 - 3 щипки, смлян
  • хималайска сол - 1/3 к.л., на вкус
  • мед от радика - 1 ч.л.
  • вода - 1 - 2 с.л.
  • За маринатата
  • червено цвекло - ½ бр.
  • ябълков оцет - 3 с.л.
  • хималайска сол - ½ ч.л.
  • кафява захар - ½ ч.л.
  • черен пипер - 10 зърна
  • вода - ½ к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В малка тенджерка сипваме всички съставки за маринатата, с която ще боядисаме яйцата: половин глава червено цвекло, ябълков оцет, хималайска сол, кафява кристална захар, черен пипер на зърна и вода.

Оставяме ги с капак да се варят няколко минути и после добавяме твърдо сварени и обелени 3 яйца (може да бъдат от останалите великденски яйца).

Варим ги около 10 минути с често разбъркване, така че равномерно да се оцветят и напоят с яркия цикламен натурален цвят от червеното цвекло.

Изваждаме яйцата от цветната марината и ги оставяме леко да се охладят. Премахваме останали частички цвеклото и разрязваме яйцата на 2 равни части по дължина. Внимателно и старателно с малка кафена лъжичка отделяме твърдо сварените жълтъци, като се стараем да запазим формата на белтъците.

В купичка намачкваме жълтъците с виличка и добавяме към тях останалите съставки за пълнежа: краве масло, краве сирене, хималайска сол, домашен мед от радика, куркума, смлян черен пипер и съвсем малко водичка.

Разбъркваме намачквайки до получаване на гладка хомогенна смес, да не е нито течна, нито много гъста, а точно подходяща за шприцоване.

Шприцоваме с шприц с малък накрайник или с малко найлоново пликче с отрязано ъгълче. Запълваме белтъците с жълтия пълнеж, като с кръгови движения отвън на вътре шприцоваме спирали с връхче.

Подреждаме пълнените яйца в кръг върху керамична кръгла чинийка и ги поръсваме с нарязани перца пресен лук. Подходящи към пролетна салата.

Поднасяме свежите цикламени яйца с пълнеж от сирене украсени с пролетни цветя!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: