Козуначено руло с рикота и сладко от вишни

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
995
8k
3k
3k
1
21/04/2020
Приготвяне180 мин.
Готвене60 мин.
Общо240 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо122
  • Преглеждания за месеца29
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • яйца - 5 + 1 белтък - жълтъка за намазване
  • захар - 320 г кристална
  • прясно мляко - 300 мл топло
  • суха мая - 11 г френска
  • краве масло - 100 г
  • олио - 80 мл
  • ромова есенция - 1/2 ампула
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • портокалова кора - 2 с.л. настъргана
  • брашно - 500 г универсално
  • брашно - 500 г Манитоба
  • сол - 1/2 ч.л. малко
  • рикота - 120 г
  • сладко от вишни - изцедени плодове /или от череши/
  • бадеми - бланширани за поръска
  • захар - на перли
  • брашно - при мен беше точно 900 г + 1 с.л. /+ до 100 г/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти да са на стайна температура.

Двата вида брашна се смесват.

В топлото прясно мляко се изсипва маята с 2 ч.л. захар от общата, разбърква се и се оставя за 10-15 мин да се активира.

Яйцата се разбиват с телена бъркалка с останалата захар, ароматите, щипката сол и настърганата портокалова кора. Прибавя се и активираната мая, разбърква се.

Изсипва се в купата на миксера половината от брашното, прави се кладенче, поставя се бъркалката за тежко тесто и се изсипва течната смес. Замесва се. По-малко се добавя и останалото брашно.

Замесва се козуначено тесто на средна скорост на миксера за около 15 - 20 минути или докато се образува хубаво топка тесто и е почистило стените на купата.

Започва да се добавя на струйка и разтопеното масло, смесено с олиото, като след всяко добавяне се изчаква напълно да се абсорбира от тестото и следва нова струйка мазнина. Измесването продължава на средна скорост на миксера за около 15 - 20 минути. Тук е моментът да се прецени доколко тестото лепи по ръцете и ако е необходимо, се добавя още малко брашно, но много внимателно лъжица по лъжица. Тестото трябва да е меко, гладко и леко да лепи по пръстите на ръката.

Оформената топка тесто се изважда от купата на миксера и се прехвърля в дълбока и леко намаслена купа с малко масло. Покрива се и се оставя да втаса за около 1.30 - 2 часа или докато изпълни купата догоре. Не препоръчвам бързото втасване в загрята фурна, така не се получават характерните конци, които са търсени при всеки козунак. Работи се бавно и спокойно. Би могло да се постави във фурна, но само на включено осветление и без включени градуси.

Втасалото тесто се дели на две части, като една е малко по-малка. По малката се разточва на правоъгълник с дължина на формата и ширина около 2 разперени длани. Намазва се с рикота и се подреждат отцедените от сиропа вишни. Не се пестят вишните от сладкото. Завива се на руло от дългата страна. Оставя се настрана.

Останалото тесто също се разточва на правоъгълник с 1 см нека да е по-голямо. Отстрани с се разрязва в лек диагонал на ленти, като не се нарушава целостта на средата. Поставя се рулото. Лентите се заплитат една върху друга. Оформя се красиво козуначено руло.

Поставя се в намаслена форма с хартия на дъното 35/13 см.

Покрива се и се оставя да втаса за около 40 - 50 минути.

Намазва се с белтъка - за всички печива, които се изисква намазване, аз ползвам само белтък, защото той трудно прегаря, за разлика от жълтъците, но това е по избор. Подреждат се бланшираните бадемите и се посипва с перлена и цветна захар.

Пече се на 160 - 165 градуса за около 50 - 60 мин, но винаги се прави тест-проверка с дълго дървено шишче, поставено в средата на печивото и ако излезе сухо, веднага се изважда.

Козуначеното руло с рикота и сладко от вишни се оставя да се охлади в самата форма и след това се изважда.

Източник: Вкусното ми хоби със страст и любов - Таня Донева

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар